• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • Bewezen effectief

Bekkenfysiotherapie

Alleen beschikbaar in onze vestigingen in Aalsmeer en Waddinxveen

De bekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in verschillende soorten klachten in de bekkenregio. Bekkenbodemklachten kunnen voorkomen bij ieder geslacht en of iedere leeftijd. Daarnaast behandelt de bekkenfysiotherapeut bekkenpijn, wat voorkomt bij vrouwen tijdens en na een zwangerschap.

Tijdens de intake zal de bekkenfysiotherapeut veel vragen stellen over uw klachten, waarna er ook een onderzoek zal plaatsvinden. Naar aanleiding hiervan zal er een bij u passend behandelplan opgesteld worden. Het is mogelijk dat de bekkenfysiotherapeut het noodzakelijk acht om, middels een   inwendig onderzoek, meer informatie op te doen. Afhankelijk van de bevindingen kan er in overleg met u besloten worden tot het inzetten van een meting van de bekkenbodem (MAPLe), of een echo. Dit zal altijd vooraf met u besproken worden en alleen plaatsvinden bij goedkeuring.
De behandelingen zullen, afhankelijk van uw klachten, gericht zijn op spierontspanning, -versterking en/of –coördinatie. Daarbij krijgt u advies over uw toilethouding en toilet gedrag.

Bekkenbodemproblematiek

  • Plasproblemen kan leiden tot ongewild urineverlies, aandrangs-incontinentie en het niet meer kunnen plassen.
  • Ontlastingsproblemen kan leiden tot ongewild ontlastingsverlies, obstipatie en het niet kunnen ophouden van windjes.
  • Seksuele stoornissen uitten zich in pijn bij vrijen, erectiestoornissen, problemen met orgasmes of vaginisme.
  • Pijnklachten kunnen ontstaan in het bekken, in de onderbuik, in liezen, bij de anus en/of bij geslachtsdelen.

  • Bekkenbodemproblematiek bij kinderen uit zich in bedplassen, urineverlies (evt. na het plassen), chronische buikpijn, obstipatie en/of verlies van ontlasting.

Bekkenpijn

Een team van bekkenfysiotherapeuten en fysiotherapeuten met het aandachtsgebied bekkenpijn, werken samen om er voor te zorgen dat uw bekkenpijn verminderd. Bekkenpijn kan optreden tijdens en/of na de zwangerschap. De pijn bevindt zich rondom het bekken en kan worden waargenomen in de onderbuik, rondom het schaambeen, in de lies, bij de anus of het stuitje en in de lage rug. Er kan ook uitstraling zijn naar de benen, schouders en nek. Daarnaast is het ook mogelijk dat er krachtsverlies ontstaat in de benen.

Na de bevalling is het normaal dat het lichaam even uit balans is. Met adviezen van de therapeut kan deze periode een stuk aangenamer worden. Na ongeveer 6 weken na de bevalling zullen deze klachten weer verdwijnen. Gebeurt dat niet, dan kan de bekkenfysiotherapeut u daarbij helpen. Tijdens de behandelingen staat een duidelijke uitleg van oorzaak, houdingsadviezen en belasting-belastbaarheid centraal. Dit in combinatie met oefeningen en eventueel fysiotherapeutische handelingen. Het is ook mogelijk om een echo te laten maken, om de functie van de spieren te monitoren.

 
Behandeltechnieken

Behandeltechnieken

PTNS

PTNS is een elektro-stimulatie waarmee er invloed kan worden uitgeoefend op de blaas. Middels stimulatie kan de blaas rustiger worden, waardoor er minder aandrangs-klachten worden ervaren of minder urineverlies zal zijn bij aandrang. De PTNS kan ook thuis in gebruik worden genomen.

 

Ballontraining
Bij aandrangs-incontinentie voor ontlasting kan er ook gebruik worden gemaakt van ballontraining. Hiermee kan de juiste perstechniek worden aangeleerd.

MAPLe
De MAPLe is een apparaat waarmee de bekkenbodem gemeten kan worden. Op deze manier kan er in kaart gebracht worden of de bekkenbodem (te) veel spanning heeft of juist (te) weinig. Zo kan de oorzaak van klachten achterhaalt worden en hiermee geoefend worden.

Echo
Middels een echo kan de functie van de spieren in kaart gebracht worden. Daarnaast kan het ook het blaasvolume meten, zodat er gecontroleerd kan worden of u goed leegplast.

Afspraak maken
De beste zorg dichtbij

De beste zorg dichtbij

Persoonlijke aandacht en individueel behandelplan

Onze therapeuten inventariseren goed waar u precies tegenaan loopt en houden hierbij zo veel mogelijk rekening met wat er in uw omgeving speelt, zodat het behandelresultaat ook na de behandeling wordt vastgehouden.

Altijd de beste zorg bij u in de buurt

Er is altijd wel een van onze kwaliteitspraktijken bij u in de buurt.

Zinnige zorg op de juiste plaats

Wij bieden kwalitatief hoogstaande zorg op het gebied van bewegen. Onze therapeuten zij op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de fysiotherapie en hun specialisatie. Wij streven naar de beste specialistische zorg, op maat voor u.