• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • Bewezen effectief

Manueel therapie

Na de reguliere studie tot fysiotherapeut, is het mogelijk om te specialiseren tot manueel therapeut. Na het behalen van deze masterstudie, is een therapeut bevoegd om manipulaties (ook wel ‘kraken’) uit te voeren. Manuele therapie is geschikt voor klachten waarbij een gewricht of meerdere gewrichten niet soepel bewegen.

Naast het verbeteren van de functie van de gewrichten is het optimaliseren van houding en beweging in werkzaamheden, sport en hobby’s een belangrijk aandachtspunt.

Direct effect

De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: de beweeglijkheid verbetert en pijnklachten worden minder. Manuele therapie is geschikt voor alle leeftijden. 

Om dit in stand te houden, geeft de manueel therapeut vaak oefeningen mee. Zo heeft de behandeling ook effect op de lange termijn.

 

Indicaties

Indicaties

Voorkomende klachten waarbij manuele therapie effectief is gebleken:

  • Nek- en schouderklachten die uitstralen tot in de armen.
  • Hoofd-, aangezichts- en nekpijn eventueel in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom.

  • Lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen.
  • Rugklachten hoog in de rug met rib- en borstpijn.

  • Bepaalde vormen van duizeligheid die opgewekt worden door het bewegen van de nek.
  • Kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten.
 

Manuele therapie bij kinderen

Tegenwoordig wordt de term Hoog Cervicale Functie Stoornis gebruikt in plaats van KISS-KIDD. Bij baby’s van 0-2 jaar wordt gesproken over KISS: Kopgewrichten Invloed op Storingen in de Symmetrie. Dit betekent dat er stoornissen kunnen ontstaan in de symmetrische ontwikkeling van de baby, als gevolg van functiestoornissen in de bovenste nekgewrichten. Deze kunnen zijn ontstaan door blessure tijdens het geboorteproces. Dit kan zich uiten in asymmetrie-symptomen, zoals een afplatting van het hoofdje of een voorkeurshouding naar één zijde. Ook kan het zijn dat de baby abnormaal veel huilt, veroorzaakt door pijn bij bewegen en/of hoofdpijn. Een sterke neiging tot overstrekken of (te) makkelijk overgeven zijn ook symptomen van KISS.

Vanaf het tweede levensjaar wordt er gesproken over KIDD: Kopgewrichten Invloed bij Dyspraxie en Dysgnosie. In dit geval is er dan sprake van bijvoorbeeld matige motorische ontwikkeling en leer- en gedragsproblemen. Ook onrust, snel vermoeid zijn en veel hoofdpijn kunnen symptomen zijn van KIDD.

Afspraak maken
De beste zorg dichtbij

De beste zorg dichtbij

Persoonlijke aandacht en individueel behandelplan

Onze therapeuten inventariseren goed waar u precies tegenaan loopt en houden hierbij zo veel mogelijk rekening met wat er in uw omgeving speelt, zodat het behandelresultaat ook na de behandeling wordt vastgehouden.

Altijd de beste zorg bij u in de buurt

Er is altijd wel een van onze kwaliteitspraktijken bij u in de buurt.

Zinnige zorg op de juiste plaats

Wij bieden kwalitatief hoogstaande zorg op het gebied van bewegen. Onze therapeuten zij op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de fysiotherapie en hun specialisatie. Wij streven naar de beste specialistische zorg, op maat voor u.