Afspraak maken
Wij zijn telefionisch bereikbaar tussen 8-17 uur
Of mail ons via info@paca.nu
U bent op onze pagina met veel voorkomende klachten die wij als praktijk kunnen behandelen.
In het kort zullen wij u informatie geven over het ontstaan, behandeling en het voorkomen van deze klachten
Hieronder vindt u een lijst met een overzicht van veel voorkomende klachten op alfabetische volgorde.
Een achillespeesblessure (tendinopathie) is een vervelende klacht waarbij men last heeft van de pees die van het hielbeen tot aan de kuit loopt. De blessure ontstaat meestal geleidelijk na een lange periode van overbelasting en is een van de meest voorkomende oorzaken van pijn tijdens hardlopen en wandelen. Een van de symptomen bij een achillespees tendinopathie is een verdikking op de aangedane plek die pijnlijk is. Deze kan zich zowel op de aanhechting van de hak als op de achillespees zelf bevinden. Daarnaast is er vaak sprake van startstijfheid in de ochtend of na langdurig zitten en worden de klachten geleidelijk minder naarmate de pees wordt belast.
Voor een optimaal herstel van een achillespees tendinopathie wordt door onze sportfysiotherapeuten samengewerkt met ziekenhuizen in de regio. Hierbij werkt de sportfysiotherapeut met verschillende artsen en andere disciplines samen om voor u het beste resultaat te bieden. De belangrijkste behandeling bij een achillespees klacht is het gradueel belastbaarder maken en hiervoor is dan ook een protocol geschreven. Daarnaast is het van belang de biomechanica van het been te optimaliseren om de belasting op de achillespees zo optimaal mogelijk te maken. Onze sportfysiotherapeut kijkt samen met u waar de aandachtspunten liggen en helpt u hierbij deze te verbeteren.
Problemen met pezen kunnen zich op allerlei manieren voordoen en kunnen heel vervelend zijn bij het bewegen. Voorbeelden van peesproblemen zijn de springersknie, rennersknie, tenniselleboog en achillespeesklachten. Je kunt hier lange tijd mee uit de running zijn en het kan erg belemmerend zijn.
Een pees is net een elastiek die op rek komt wanneer je kracht zet. Wanneer een pees fors en/of langdurig op rek wordt gebracht kan deze tijdelijk licht beschadigen. Dat is volkomen normaal! Een pees herstelt daarna en wordt juist sterker dan ervoor. Wanneer een pees onvoldoende ruimte en tijd krijgt om te herstellen of door andere factoren het genezingsproces wordt geremd (denk aan een minder goede leefstijl en stress), kan deze overbelast worden. Peesklachten herstellen overwegend niet uit zichzelf.
De symptomen van een overbelastingsblessure van een pees kan variëren per klacht. Geen peesblessure is hetzelfde. De meest voorkomende symptomen zijn:
Een peesblessure kan lang duren doordat zowel over- als onderbelasting de klacht kan onderhouden. Dit betekent dat te veel én te weinig doen negatief kan werken. De juiste aanpak is dus relevant. Begeleiding van de fysiotherapeut wordt geadviseerd voor opbouw in kracht, managen van je belastbaarheid, behandeling van soepelheid en eventueel inlegzolen of andere ondersteuning. Hierdoor wordt de pees geleidelijk aan trekvaster en kunt u zo snel mogelijk pijnvrij aan de slag!
Ter ondersteuning kunnen nieuwe technieken worden ingezet om de pijn te verminderen. Wij bieden daarvoor schockwave en EPTE aan. Hierbij wordt gebruik gemaakt van schokken en stroom in en rondom de pees. Hierdoor kan een pees de ruimte krijgen om te herstellen
Artrose is de meest voorkomende reumatische aandoening aan het bewegingsapparaat. Bijna 1,5 miljoen mensen in Nederland hebben artrose. Zij hebben daar dagelijks last van.
Artrose is een aandoening van je hele gewricht. In je gewricht wordt de kwaliteit van je kraakbeen minder, je gewricht raakt soms ontstoken en het bot bij het gewricht verandert. Bij artrose heb je last van pijn, stijfheid en moeite met bewegen.
Artrose kan je in 1 gewricht krijgen, maar kan ook in meerdere gewrichten voorkomen. Er zijn gewrichten waarin het vaker voorkomt zoals in de knieën, de heupen, de gewrichten in de nek en onderrug, de duim, de vingers en de grote teen
Er zijn een paar andere zaken die het risico op het krijgen van artrose vergroten:
Je arts zal je vaak een advies geven voor je leefstijl. Aanpassing van je leefstijl is één van de belangrijkste dingen die je zelf kunt doen.
Heb je artrose in je heup, knie, enkel of voet en heb je ook overgewicht?
Dan is een belangrijk advies om af te vallen. Als je minder weegt, komt er minder gewicht op je gewrichten en dat vermindert vaak je pijnklachten. Afvallen helpt het waarschijnlijk het meest bij beginnende klachten. Je kunt je laten adviseren door een diëtist.
In beweging komen en blijven helpt bij het verminderen van de pijn en het functieverlies door artrose. Zolang je je lichaam met bewegen niet overbelast, is het niet schadelijk voor je gewricht.
Wij kunnen u helpen en ondersteunen bij het verantwoord bewegen met artrose.
Wij zijn telefionisch bereikbaar tussen 8-17 uur
Of mail ons via info@paca.nu