• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • Bewezen effectief

Longrevalidatie

De longfysiotherapeut richt zich op patiënten met aan de luchtwegen gerelateerde klachten of -aandoeningen

Longrevalidatie

Longrevalidatie

De longfysiotherapeut richt zich op patiënten met aan de luchtwegen gerelateerde klachten of -aandoeningen, bijvoorbeeld astma, chronische longaandoeningen (COPD / Chronische bronchitis), benauwdheid in rust en/of bij inspanning en hyperventilatie. Daarnaast zijn onze longfysiotherapeuten ook gespecialiseerd in het behandelen van COVID-19 gerelateerde klachten.
Patiënten worden begeleid en getraind met als doel ademhaling te optimaliseren, de mate van benauwdheid te verminderen, het uithoudingsvermogen te verbeteren en de kwaliteit van leven en de levensduur positief te beïnvloeden. Voordat u bij de longfysiotherapeut terechtkomt, is het van belang dat er een longfunctietest is gedaan. Dit kan via de huisarts, ziekenhuis of een revalidatiecentrum.

Astma

Astma is een ontsteking van de longen die blijvend is. Echter zijn er periodes waarin er soms meer klachten worden ervaren en zijn er ook periodes met minder klachten. De aanwezige ontstekingen zorgen voor benauwdheid en hoesten.

Astma is onder controle te krijgen door ademhalingsoefeningen te doen en slijm te kunnen ophoesten. Daarnaast kan een trainingstraject helpen om de conditie te verbeteren en de spierkracht te doen toenemen. De longfysiotherapeut kunt u hierbij helpen.

COPD

COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease ook wel een Chronische Obstructieve Longaandoening genoemd. Hieronder vallen chronische bronchitis en longemfyseem.

Bij deze aandoeningen werken de longen en luchtwegen niet goed meer, waardoor dagelijkse activiteiten veel moeite kosten of zelfs niet meer lukken. COPD verergert geleidelijk en is helaas niet te genezen. Het belangrijkste is dat COPD vroeg ontdekt wordt, zodat er een optimale behandeling kan plaatsvinden. Het gebruik van (inhalatie)corticosteroïden kan leiden tot zwakkere spieren en osteoporose. Het is hierdoor van belang om voldoende te blijven bewegen en eventueel zelfs te trainen onder begeleiding van de longfysiotherapeut.

Wanneer u COPD heeft kost het u, door de kortademigheid, vaak moeite om handelingen te verrichten die voorheen heel gewoon waren. Als gevolg hiervan doet u vermoeiende handelingen misschien minder of helemaal niet meer. Hierdoor kan uw conditie sterk achteruit gaan, waardoor u nog sneller kortademig bent bij lichamelijke inspanning.

COVID

Dat u bent genezen van COVID-19, betekent helaas niet meteen dat u geen klachten meer heeft. U kunt bijvoorbeeld last hebben van vermoeidheid, verminderde kracht en conditie, benauwdheid, spierpijn, concentratieproblemen en gewichtsverlies. Het herstel is in vele gevallen niet zo eenvoudig als het lijkt. Onze bijgeschoolde longfysiotherapeut kunt u hierbij helpen.

Het is van belang dat het opbouwen van kracht en conditie op geleide gebeurd. Daarnaast kunnen er nog andere lichamelijke klachten tijdens het revalideren naar boven komen die extra aandacht behoeven. De behandeling bestaat uit oefeningen voor thuis, advies voor het opbouwen van dagelijkse activiteiten en training in de trainingszaal. Deze COVID-19 trainingsgroep zal uit maximaal 4 personen bestaan, waardoor er tijd en ruimte is voor persoonlijke begeleiding.

Verder is behandeling in de behandelkamer mogelijk, gericht op bijvoorbeeld ademhaling, oefeningen om het slijm op te hoesten en eventueel behandeling bij lichamelijke klachten. Soms is zelf een multidisciplinaire aanpak nodig met bijvoorbeeld een ergotherapeut, diëtist en psycholoog. Belangrijk om te weten is dat u het niet alleen hoeft te doen: Er zijn hulpverleners die u hierbij kunnen helpen.

 

Behandeling

Behandeling

Oefentherapie

Wanneer u COPD heeft kost het u, door de kortademigheid, vaak moeite om handelingen te verrichten die voorheen heel gewoon waren. Als gevolg hiervan doet u vermoeiende handelingen misschien minder of helemaal niet meer. Hierdoor kan uw conditie sterk achteruit gaan, waardoor u nog sneller kortademig bent bij lichamelijke inspanning.

Een goede conditie en krachtige spieren zijn van groot belang! Door uw lichaam te trainen kunt u uw conditie en kracht verbeteren en op peil houden. De oefeningen dienen zo te zijn samengesteld dat u zich voldoende inspant om het gewenste resultaat te bereiken, zonder dat uw lichaam overbelast wordt. Een goede opbouw is dan ook belangrijk. Daarnaast is bewegen goed tegen de mogelijke bijwerking van ontstekingsremmers. Het gebruik van (inhalatie)corticosteroïden kan namelijk leiden tot zwakkere spieren en osteoporose.

Er zal een trainingsprogramma voor u opgesteld worden dat zo veel mogelijk aansluit bij uw mogelijkheden en hulpvraag. Middels een saturatiemeter – meting van het zuurstofgehalte in uw bloed- wordt de mate van belastbaarheid ingeschat. Als u van uw longarts het advies heeft gekregen dat u zuurstof dient te gebruiken tijdens de training, zult u deze zelf mee moeten brengen naar de trainingen.

Afspraak maken
De beste zorg dichtbij

De beste zorg dichtbij

Persoonlijke aandacht en individueel behandelplan

Onze therapeuten inventariseren goed waar u precies tegenaan loopt en houden hierbij zo veel mogelijk rekening met wat er in uw omgeving speelt, zodat het behandelresultaat ook na de behandeling wordt vastgehouden.

Altijd de beste zorg bij u in de buurt

Er is altijd wel een van onze kwaliteitspraktijken bij u in de buurt.

Zinnige zorg op de juiste plaats

Wij bieden kwalitatief hoogstaande zorg op het gebied van bewegen. Onze therapeuten zij op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de fysiotherapie en hun specialisatie. Wij streven naar de beste specialistische zorg, op maat voor u.